Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Borde EU-parlamentariker ha en ”tredje uppgift”?
  • EU, Krönikor, Politik 07.06.2009

    Det som förvånat mig mest inför dagens val av EU-parlamentariker är vår okunnighet, åtminstone i medias ögon. Flera tidningar har haft EU-skolor och tv-kanalerna har försökt förklara hur EU fungerar.

    Men handen på hjärtat, vet du skillnaden på parlamentet, kommissionen och ministerrådet? Vilka beslut fattas var, och av vem?

    Det är EU-kommissionen som har uppgiften att informera om EU. Det är den hyllade svenska EU-kommissionären Margot Wallström som haft det yttersta ansvaret de senaste åren, och misslyckats.

    Även media har ett ansvar för att vi kan så lite om EU. Rapporteringen har varit dålig, vissa viktiga media har inte ens journalister på plats, andra drar in dem! Men det beror också på EU, mycket sker i hemlighet, bakom lyckta dörrar. Det finns ingen öppenhet i EU.

    Inom forskningen talar man om en ”tredje uppgift”. Högskolans forskare ska, förutom att forska och att undervisa, även informera om sin forskning. Något liknande borde gälla för våra EU-parlamentariker.

    En av deras viktigaste uppgifter skulle vara att kommunicera vad som händer i parlamentet, berätta vilka beslut som är på gång och debattera EU-ärenden på hemmaplan. Olika beslut skulle inte komma som en total överraskning, vi skulle veta hur de kommit till och vilka som röstat för eller emot. Men då räcker det inte att pliktskyldigt blogga, det fordras mer. Partierna måste ha en organisation som stödjer detta.

    Det vore konsumentupplysning för oss väljare. Då kanske fler skulle veta när nästa val hålls, och kanske till och med rösta – utan jippon.

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:17

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.