Att sätta stödhjul på barnets cykel är ingen bra idé. Barnets första cykel efter trehjulingen bör vara en springcykel, en cykel utan trampor, läser jag i GP.
– Kombinationen kedjedrift och stödhjul gör att barnet kan komma upp i höga hastigheter som det inte klarar av att hantera. Med dubbel hastighet slår sig barnet fyra gånger så illa, säger Stefan Kaleby, trafikkonsulent på NTF Väst i Göteborg.
Med en springcykel kan man inte nå de höga hastigheterna. Dessutom lär sig barnet att balansera på cykeln, något som det inte gör med stödhjul.
Han tycker att barnet är redo för en riktig cykel först i femårsåldern.
– När barnet kan hålla balansen är det moget för att cykla, inte innan, säger han till GP.
Själv har jag lagt märke till en annan nackdel med stödhjul. Många barn lär sig att luta cykeln åt ”fel” håll när de ska svänga. Det innebär att de får lära sig cykla på nytt när stödhjulen tas bort.
Andra bloggar om: Cyklar, Barncyklar, Stödhjul, Säkerhet
Så här gör man en egen ”springcykel”: Ta en barncykel försedd med handbroms. Ställ in sadeln så att barnet kan sitta med fötterna i marken. Montera av tramporna. Klart!
Vår flicka som försökt klara sig utan stödhjul i flera veckor utan framgång lärde sig med denna modell hålla balansen på fem dagar. Man tar sig fram genom att sparka i marken och så håller man upp fötterna när man fått fart och i nerförsbackar. Sedan sa hon: Sätt på tramporna, nu kan jag cykla! Och det kunde hon, lätt som en plätt.