Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Risk för kraftigt sänkta pensioner
 • Pension, Regeringen, Skatter 15.06.2009

  Den stigande arbetslösheten gör att pensionerna riskerar att sänkas betydligt mer de kommande åren än vad som tidigare sagts, berättar Ekot. När sysselsättningen sjunker, då blir inbetalningarna till pensionerna lägre, och det kan inte AP-fondernas avkastning kompensera för.

  – På lång sikt kan vi ju utgöra en motverkande kraft till en svagare sysselsättning men den här typen sysselsättningschocker kan vi inte kompensera, säger Andra AP-fondens chefstrateg Tomas Franzén.

  AP-fonderna förlorade nästan 200 miljarder kronor på förra årets börsras. Och det rubbar balansen mellan in- och utbetalningar av pensionerna, den så kallade pensionsbromsen slår till och pensionerna sänks nästa år med drygt 200 kronor per månad. Åren 2011 till 2015, beräknas pensionerna bli runt 1 000 kr lägre per månad.

  Men sänkningarna kan alltså bli ännu större än så. Försäkringskassan har kallt räknat med att AP-fonderna ska börja ge betydligt bättre avkastning och motverka den negativa utvecklingen, enligt Ekot.

  Den nuvarande pensionsuppgörelsen kom till för att minska statens kostnader, trots alla andra förklaringar från politikerna. Men regeringen skulle kunna göra något omedelbart, genom att ge pensionärerna samma ”jobbavdrag” som de som arbetar får. Jag tror den förändringen kommer, men först inför valet nästa år. Alliansen har inte råd med pensionärernas vrede över den orättvisa beskattningen.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:25

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.