Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dåliga solkläder för barn
  • För att skydda sina känsliga småbarn från solens skadliga strålar väljer många föräldrar att köpa solskyddskläder till sina barn. Men ett test som tidningen Vi Föräldrar låtit göra visar att två av tre solkläder inte håller faktorn de utlovar, berättar DN:s Allt om barn.

    I Vi Föräldrars test ingick solskyddsplagg från märkena Lindex, Polarn & Pyret, Filius & Filia, Ozone, Tuga, Sunblock, Mala, Sunmate och KappAhl. Samtliga produkter i i testet anger en UPF-faktor (Ultraviolet Protection Factor) på 40, 50 eller 50+.

    Hela två tredjedelar av produkterna som ingick i testet höll inte det angivna UPF-måttet. Plaggen från Filius & Filia visade sig i testerna ligga på 14, en nivå långt under det angivna UPF-måttet. Enligt mätningarna ger dessa plagg inte mer skydd från solen än en vanlig t-tröja.

    Det plagg som klarade sig bäst i testet var Sunblock, som hade en högre UPF-faktor än vad som angivits på plagget. Det redovisade måttet var 50+, men innan UV-exponeringen uppmätte Sunblock-plagget ett UPF på 90 och efter exponeringen låg plaggets UPF-nivå fortfarande över den angivna. Badkläderna blektes inte, utan blev snarare mörkare efter töjning och UV-exponering och hade god elasticitet. De två andra plaggen som också klarade testet kommer från KappAhl och Sunmate, berättar Allt om barn.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:30

  • En Kommentar

    • Agneta Häll skriver:

      Hej Carl,
      Jag ser att du bloggat om artikeln i ”Vi föräldrar” som innehöll ett test av solskyddande plagg för barn där bland annat Lindex produkter fanns med. Vi har skickat in en rättelse till tidningen då Vi Föräldrar hävdar att Lindex produkter inte når upp till den märkning som finns på plagget, utan att plaggen skulle ha en lägre UV-faktor. Med anledning av detta vill Lindex tydliggöra följande: Våra tester, som har gjorts på externa laboratorier visar att vi gott och väl når standarden för UV skydd 40+ som plaggen är märkta med. Varför Testfakta har kommit fram till ett annat resultat är bland annat för att de har använt sig av en annan standard (australiensisk/nya zeeländsk standard) och för att de har stretchat ut plagget när de mätt.

      Lindex har använt en europeisk standard och vår märkning är helt korrekt. Enligt den Europeiska standarden är det tillåtet att stretcha ut plagget vid testning men det är inget krav att göra det och heller inte nödvändigt då Lindex UV-skyddande plagg är väl tilltagna i storleken och inte behöver sträckas när de är på. Detta har Lindex påpekat för Testfakta, som är ansvariga för testet, men tyvärr framkommer det inte i Vi föräldrar.

      Hälsningar,
      Agneta Häll

      Kvalitetsansvarig på Lindex

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.