Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hårdare regler ska stoppa kortkapningar
  • Handel 17.07.2009

    Nya regler ska stoppa kontokortsbedrägerier. Nu riskerar enskilda butiksägare att få betala ersättning om de tar emot förfalskade kort, läser jag i Sydsvenskan.

    Vid årsskiftet började svenska banker införa en ny ansvarsfördelning, framtagen av kortjättarna Visa och Master Card. Från och med april gäller de nya villkoren alla – med några få undantag.

    I korthet innebär de nya reglerna att en butik som accepterat ett förfalskat kort måste ersätta banken för det olagliga köpet – banken ersätter i sin tur kortägaren. Men denna regel gäller bara om butiken har en äldre typ av kortläsare, en sådan som läser av magnetremsan i stället för kortets chip. Har butiken en chipläsare blir det i stället banken som får täcka det bedrägliga köpet.

    Tanken är att den part som är den svagaste länken i säkerhetskedjan får stå för kostnaden.

    – Det handlar om ett ansvarsskifte, där större ansvar läggs på butikerna. Syftet är helt enkelt att skapa säkrare betalningar, säger Erik Nystrup, vd för Pan Nordic Card Association (PNC) som är en paraplyorganisation för de nordiska bankernas korttjänster till tidningen.

    Syftet är naturligtvis att höja säkerheten, men också att tvinga butiksägarna att skaffa nya kortterminalaer med chipläsare. Många butiksägare har dröjt med detta eftersom de själva får stå för den utgiften.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:05

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.