Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mejerierna tjänar på låga mjölkpriser
  • Varken konsumenterna eller handeln tjänar på det låga råvarupriset på mjölk. Det är mejerierna som tar hem vinsten, enligt det danska konkurrensverket. Det läser jag i Lantbrukets affärstidning, ATL.

    Konkurrencestyrelsen slår fast att butikspriserna på mjölk i Danmark var högre i mars i år än för två år sedan när mjölkråvaran var som dyrast.

    Från augusti 2007 till mars 2008 har den konventionella mjölken blivit 7 procent dyrare, den ekologiska 11 procent och smörblandningar 21 procent dyrare i danska butiker.

    Den danska konkurrencestyrelsen konstaterar att det är mejerierna som orsakat prishöjningen. För konventionell mjölk och smörprodukter står mejerierna för över 85 procent av prisstegringen. Resten står handeln för. Även handeln har ökat sin vinst på mjölk, smör och – framför allt – ekologisk mjölk, skriver ATL.

    Eftersom mejerimarknaderna i Danmark och Sverige i praktiken är gemensam är förhållandena nog likadana här. Mejerijätten Arla ägs gemensamt av mjölkbönder i de båda länderna och en stor andel mjölk importeras från Danmark.

    Uppdatering: Även EU-kommissionen konstaterar att mejerimarknaden inte fungerar, berättar Ekot. Det finns för mycket mjölk och för få mejerier i EU. Följden har blivit sänkta priser för bönderna, medan konsumenterna betalar ungefär lika mycket för mjölk och smör ute i butiken.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:34

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.