Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Biografdöden utreds – i Skåne
  • Kultur & Nöjen 24.07.2009

    Dyr teknik och färre biobesökare riskerar att slå ut mindre biografer. Nu utreds landsortsbiografens framtid, läser jag i HD.

    – Det handlar om vi i framtiden ska kunna se film i hela Skåne och inte bara i storstadsregionerna, säger Rita Berggren, projektledare på Film i Skåne.

    På uppdrag av Region Skåne ska hon utreda hur det hot som förknippas med den digitala utvecklingen ska hanteras och hur framtidens mötesplatser för rörlig bild ska se ut.

    Den nya digitala tekniken innebär fördelar i form av snabb och billig distribution, fler och bättre filmkopior och direktsändningar av olika arrangemang. Så har till exempel Bio Scala i Båstad lockat publik genom att visa direktsänd opera och på samma sätt ska biosalongen i Helsingborgs konserthus kunna visa konserter. Nackdelen är att tekniken är dyr. Kostnaden för att digitalisera en biografsalong är i dagsläget 700 000 kronor eller mer. Mardrömsscenariot för mindre biografägare är om SF bestämmer sig för att helt gå över till digital teknik och slutar ta fram 35 millimeter kopior.

    – Dagen då de stora bolagen väljer att enbart distribuera sina filmer digitalt rycker allt närmare. För att vi inte bara ska ha ett fåtal biografer som visar samma filmer måste kommunerna se filmen som en del av kulturutbudet, säger Rita Berggren till HD.

    Det är inte bara Skåne som borde ta tag i problemet. Biografdöden är utbredd över hela landet, vilket en aktiv kulturpolitik borde motverka.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 7:35

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.