Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hel generation struntar i tandläkaren
  • En hel generation tycks strunta i tandläkaren, berättar TT. Det är dyrt och krångligt. Men det är inget mot vad som kan vänta om trenden fortsätter – ny forskning visar att den eftersatta tandvården är en tickande framtidsbomb.

    I snitt tre små hål gömmer sig i munnarna hos dem som är mellan 20 och 40 år, enligt en kartläggning gjord av forskare på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola. Det är markant fler än i andra åldersgrupper.

    Förklaringarna kan vara många, som till exempel sämre matvanor eller att varken tid eller pengar räcker.

    – Fram till 19 år är tandvården fri. Men sedan får många också ett ändrat liv, kanske flyttar för studier eller åker utomlands. Ska man ta tag i det där med att ordna tandläkare så är det lite motstånd, säger doktoranden Nina Lundegren, som är en av forskarna bakom en skånsk kartläggning av tandhälsan hos personer mellan 20 och 89 år. Allt enligt TT.

    Att tandvård fortfarande är dyr är en kvarleva från den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, då subventionerna togs bort. Men med en dåres envishet vill jag fortfarande hävda att tandvård borde ingå i sjukvårdssystemet. Munnen är en del av kroppen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:30

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.