Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nu är solarier farliga på riktigt
 • Allmänt 30.07.2009

  I en ny rapport slår experter på cancer inom WHO fast att solarier är cancerframkallande. Ungefär på samma sätt som senapsgas, tobak eller andra kända cancerframkallande ämnen, skriver GP. Den gamla diskussionen om att införa en åldersgräns har tagit fart på nytt.

  Risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, ökar med 75 procent för den som börjar sola i solarium före 30 års ålder, enligt studien som presenteras i den brittiska medicintidskriften The Lancet Oncology, läser jag i en TT-artikel.

  Rapporten kan medföra att fler länder nu får stöd för att införa åldersgräns för att få sola i solarier, enligt GP. I midsommarveckan införde Tyskland 18-årsgräns, något som redan gäller i Frankrike och Portugal. Skottland införde en sådan gräns i maj.

  I Sverige rekommenderar Strålskyddsmyndigheten, SSM, 18-årsgräns. Den statliga utredningen om en nationell cancerstrategi förordade också en 18-årsgräns. En sådan gräns föreslås också i Miljömålspropositionen som läggs fram nästa år. Skälet är att förebygga de allt vanligare fallen av hudcancer, skriver tidningen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:23

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.