Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Olika bud om framtida matpriser
 • Jag har läst några artiklar i tidningen Dina Pengar. Den ena säger att vi kan räkna med fallande matpriser i framtiden, den andra att maten aldrig blir billig igen. Vilken framtid kan vi vänta oss?

  Den första artikeln handlar om en rapport från Jordbruksverket. Enligt rapporten växer sig ”nya” länder starkare som livsmedelsproducenter. Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina tar allt större marknadsandelar inom världshandeln och har dessutom stora möjligheter att växa ytterligare.

  Rapporten tror därför på framtida prissänkningar trots att vi i dag talar om höjda priser på till exempel spannmål och majs för bioenergiproduktion.

  OECD och Jordbruksverket räknar med att priset på vete, foderspannmål och kött ska minska under de närmaste tio åren. För vete till exempel från motsvarande 1 400 kronor till 1 250 kronor per ton.

  Däremot kommer priset på oljeväxter och vegetabiliska oljor och ris att stiga enligt prognosen, skriver Dina Pengar.

  Den andra artikeln handlar om priserna på något kortare sikt, men innehåller också prognoser. Den grundar sig delvis på intervjuer med råvarumäklare.

  – Maten blir aldrig billig igen, säger råvarumäklaren Jay Homan på Chicago Mercantile Exchange. Han har sett spannmålspriserna rusa uppåt på grund av dåligt väder och växande efterfrågan i Asien. Enligt FN-organet för livsmedels- och jordbruksfrågor, FAO, kan världen stå inför en spannmålskris. Dåligt väder i Europa, Nordamerika och Australien har resulterat i dåliga skördar och sänt priserna upp i himlen.

  Lagren av vete har inte varit mindre på 25 år, enligt Deutsche Bank, som med bekymmer ser hur Asien äter upp en allt större del av produktionen, samtidigt som majs och socker försvinner i rekordtakt för att framställa alternativt drivmedel för bilar.

  – Folk behöver mat och det kommer inte att ändra sig. Det som kan rädda oss är en kraftig ökning av produktionen, speciellt av vete.

  Som det ser ut är i dag tvivlar Jay Homan starkt på att priserna kommer att falla inom överskådlig tid, trots att mer jordbruksmark tas i bruk och nya och mer effektiva produktionsmetoder utvecklas.

  – Likväl tror jag inte att det räcker för att möta den kraftiga efterfrågan, säger han.

  Men alla är inte eniga med Jay Homan. I en analys av Goldman Sachs, skriver analytikern James Gutman att vetepriset kommer att falla med nära 30 procent som följd av den kraftiga ökningen av odlingen. Enligt honom kommer den planerade produktionsökningen att skapa bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

  Vi får väl se vem som får rätt. Den närmaste tiden kommer vi i alla fall att se höga matpriser.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:19

 • En Kommentar

  • Henric Oscarsson skriver:

   Hej

   Varför inser ingen att vi de senaste 15 åren försökt bli av med överskott som alla västländer har haft på livsmedel. Politiken har varit : mindre överskott, mindre bidrag till bönder mindre dumpning av livsmedel som förstör marknaderna. Nu dumpar ingen produkter nu sänks bidragen kraftigt (dock ej till kultur och ekologi) och nu stiger priserna kraftigt. Priset på båt på atlanten är idag 2700kr/ton. På sjuttiotalet innan överproduktionen var priset 1300Kr/ton. Konsumenterna kommer att få betala mer för maten och mindre till EU för det är så de vill ha det. Den nya frågan är snart här och den är var det inte billigare för konsumenten innan vi tog bort stöden till jordbruket ? Med lite micro-kunskap och bondförnuft är det enkelt att inse att det visst var så.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.