Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test – tillsatser i lådvin
  • Jag har aldrig varit någon entusiast när det gäller lådvin. Jag köper dem aldrig, de flesta jag smakat tycker jag varit odrickbara. I allmänhet är det fråga om enkla viner. Det finns bra och billiga viner på flaska. Men många andra delar inte min uppfattning, lådvinerna har blivit en succé, mer än hälften av allt vin som säljs av Systembolaget är lådvin.

    Nu har Testfakta låtit laboratorietesta 8 populära röda lådviner. Testet publiceras i flera tidningar, till exempel DN, GP och Sydsvenskan.

    Resultaten visar stor variation, framför allt när det gäller halterna av svaveldioxid och socker.

    Svavlet används för att avbryta jäsningen och fungerar också som konserveringsmedel. Halten svaveldioxid varierar mellan 24,7 milligram per liter (Castillo de Anna) och 120 milligram (Chill out Sunset). Svavlet kan orsaka överkänslighetsreaktioner och särskilt astmatiker bör se upp med ämnet.

    – I USA har man haft hårda krav på tillsatt svaveldioxid sedan tjugo år tillbaka efter flera dokumenterade dödsfall. Här i Europa är det först de senaste åren som vi fått striktare regler för att denna tillsats ska deklareras, säger vinkemisten Dick Samuelsson till Testfakta. Samtidigt är det svårt att tillverka ett vin utan att använda svaveldioxid.

    Även sockerhalterna varierade stort. Ett färdigjäst vin har normalt under fyra gram socker per liter, men i testet ligger hälften av vinerna klart över detta.

    – Det är lite av en trend just nu att tillsätta extra socker för att få en lite rundare smak. Men det innebär att man också måste tillsätta konserveringsmedlet sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa igen. Vin är en sund och naturlig produkt, så det är synd att man måste stoppa i saker som egentligen inte skulle behövas, säger Dick Samuelsson till Testfakta.

    Som vanligt har Testfakta och tidningarna tabeller som sammanfattar resultaten.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:04

  • En Kommentar

    • Martina skriver:

      Tycker testet kunde ha provat ett KRAVmärkt boxvin. Jag är intresserad av att veta om de också innehåller svaveldioxid.Och tstet borde visat samma viner som är i flaska också. Innehåller de lika mycket svaveldioxid eller är det generellt mer i boxarna. Det framgår ju inte eller hur!
      Martina. Ekodrickare

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.