Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ica trixar med prisjämförelse
 • Varje år gör PRO prisjämförelser över hela landet. En förutbestämd matkorg jämförs i väldigt många butiker, den bästa prisundersökning vi har.

  Jag har flera gånger förvånats över att Ica-butiker placerat sig bra i undersökningen, det stämmer inte med den bild jag har. Jag har järnkoll på matpriser och upplever Ica-butiker som dyra. Men nu visar det sig att Ica trixar med priserna i samband med PRO:s undersökning, avslöjar DN och Ekot refererar DN:s granskning.

  DN har kollat priserna på samma matkorg, några månader efter PRO:s undersökning. Tidningen har undersökt samma varukorg i elva Ica Maxi och Ica Kvantum-butiker i Umeå, Göteborg, Uppsala, Malmö och Stockholm.

  Då visade det sig att nio av de elva butikerna hade höjt priset på varorna som ingår i undersökningen, fem av dem med tio procent eller mer.

  Ett markant exempel är Ica Maxi i Norsborg i Stockholm. När PRO gjorde sin prismätning där var butiken en av Storstockholms billigaste, jämfört med cirka 200 andra butiker. Men sedan priserna granskades på nytt hade priserna ökat med 20 procent, skriver DN.

  En del av prisökningarna kan säkert förklaras med att priserna ökat generellt, men det mesta får nog hänföras till fix och trix.

  Uppdatering: Även TT har uppmärksammat DN:s granskning.

  Uppdatering: I en uppföljande artikel säger en representant för Willys att de gör som Ica, anpassar priserna vid tiden för PRO:s undersökning.

  Uppdaterin: Nu följer DN upp sina avslöjanden med ännu en artikel. ”Vi ska se om vi kan skärpa våra prisundersökningar” säger PRO:s ordförande till DN.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:53

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.