Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Inga chockprishöjningar på mat – ännu
  • Jag har tidigare bloggat om att flera bedömare väntar sig stora prishöjningar på mat under hösten. Men deras profetior infriades åtminstone inte under september, matpriserna sjönk i stället, visar siffror från SCB. Men det kan till stor del förklaras med att kronkursen stärktes, mot både dollarn och euron.

    När Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade nya siffror över prisökningstakten fick marknaden lugnande besked, skriver Dina Pengar.

    – Vi trodde på aningen höjda matpriser, men de sjönk faktiskt, om än väldigt lite, säger Torbjörn Isaksson, makroanalytiker på Nordea.

    Konsumentprisindex, en korg av varor och tjänster som SCB ”köper” varje månad, visar att priserna i snitt ökade med 1 procent från augusti till september. Av detta stod kläder och skor för den största andelen, men även ökade kostnader för boende och drivmedel bidrog till ökningen.

    Det betyder att inflationstakten, mätt som förändringen i KPI de senaste tolv månaderna, steg till 2,2 procent, vilket är något över Riksbankens penningpolitiska mål på 2 procent, enligt tidningen.

    Själv tycker jag mig se att köttpriserna gått upp under hösten. Det kan delvis bero på att uppfödarna fått bättre betalt för de djur som levereras till slakterierna.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:16

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.