Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elbörsen rusar
  • Elmarknad, Priser 23.10.2007

    Elpriset stiger kraftigt. Den senaste veckan har priset på elbörsen gått upp med 20 procent och på en månad har det nästan fördubblats, enligt en artikel i DN.

    Anledningen är att kolpriserna stiger och att elbolagen snålar på vattnet som finns i magasinen eftersom de tror att de kan få mer betalt efter nyår.

    I september var elpriserna låga. Priset på den nordiska elbörsen Nordpool låg den 22 september på 20,9 öre per kWh, skriver tidningen. Under den senaste månaden har elpriset nästan fördubblats.

    Bo Hesselgren, vd för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, ger råd till villrådiga elkunder. Hans viktigaste tips är man som konsument bör skaffa sig ett ordentligt avtal. Två miljoner hushåll har inte valt om de vill ha fast eller rörligt utan har ett ”tillsvidareavtal”. Det är 40 procent av alla hushåll i Sverige.

    De är utlämnade till det pris som elbolagen ger dem, vilket i allra flesta fall betyder att de får betala mer än om de valt fast eller rörligt, enligt DN.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:05

  • En Kommentar

    • Rune E Henriksson skriver:

      Jag undrar varför svenska folket inte gör uppror mot kopplingen av elpriset till utsläppsräter och kolproducerad el.
      Kan någon föreslå ett vettigt sätt att ändra på beslutet och är det EU som ligger bakom (med de svenska ledamöternas godkännande) ? Det är ju uppenbart att det råder en, åtminstone dold, kartellbildning i elpriset. Stoppa Vattenfalls agerande med kolkraften och kärnkraften i Tyskland. VF måste få nya vettiga ägardirektiv!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.