Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tveksam effekt av livsmedel med magbakterier
 • De senaste åren har marknadsföringen av en mängd livsmedel med tillsatta, ”snälla”, magbakterier blivit intensiv. De har namn som Proviva, Actimel, Cultura, Valio gefilus max och Verum hälsofil. Säljargumenten är allt från att de lugnar orolig mage till att de stärker kroppens försvar.

  Men argumenten är tveksamma, läser jag i Sydsvenskan.

  – Det är mycket snack och lite verkstad. Även om de är rätt bra som livsmedel finns det avgjort en övertro på deras positiva verkan, säger Elisabeth Norin, docent vid institutionen för Mikrobiologi, tumör & cellbiologi vid Karolinska Institutet, till tidningen.

  – Om produkterna var så fantastiska som tillverkarna påstår skulle bakterierna stanna i tarmen och växa till sig. Men i praktiken rinner nästan allt rakt igenom. Du måste dricka produkten varje dag, kanske mer än en gång för att tillföra den mängd nyttiga bakterier kroppen anses behöva. Det är ju så klart bra för tillverkarna som får sälja, säger hon till Sydsvenskan.

  Själv tror jag att de kan ha viss effekt efter till exempel vinterkräksjuka, när hela systemet är tomt.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:04

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.