Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Häleririsk vid köp via nätet
  • Internet, Lagstiftning 12.01.2010

    Det säljs en hel del stulna varor på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera. Men få vet vad som gäller om man köper något som visar sig vara stulet, visar en ny undersökning som Stöldskyddsföreningen beställt läser jag i DN.

    Endast 38 procent av de tillfrågade i undersökningen kände till hur lagen fungerar, nämligen att man inte får behålla varan och att man inte heller får pengar av den rätta ägaren. 24 procent svarade att de inte kände till reglerna.

    20 procent trodde att de skulle få behålla varan om de handlade i god tro, medan 18 procent trodde att de skulle kunna kräva ersättning av ägaren, skriver DN.

    Men det är fel. I stället kan köparen kräva ersättning av den som sålde varan, som ofta är densamme som är misstänkt för stöld eller häleri. Men chansen att få tillbaka några pengar är liten.

    Om du köper en vara som du misstänker, eller borde misstänka, är stulen kan du i stället bli åtalad för häleri. Det kan ge böter, eller i allvarliga fall fängelse.

    Det gäller alltså att kolla varan noga, vilket inte alltid är så lätt.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:42

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.