Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En bostadsbubbla som spricker?
 • De låga räntorna har drivit upp priserna på bostäder. Når räntan går upp väntar många att priserna på bostäder kommer att falla, och att många kommer att ha svårt att betala sina bolån. Det talas om en bostadsbubbla som kommer att spricka. Bostadskreditnämnden, BKN, tar upp några av farhågorna i en ny rapport, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  – En normal bostadsränta på 5,5 procent skulle göra det påtagligt dyrare att bo och motiverar enligt våra beräkningar 20 procent lägre bostadspriser än i dag , säger Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd, BKN till TT.

  Belåningsgraden uppgår nu till i genomsnitt 46 procent av bostädernas värde. Det är 15 procentenheter mer än innan den förra prisnedgången 1990 och det finns nu inga tecken på att belåningsgraden ska minska, konstaterar han.

  Han ser flera anledningar till att det inte varit något prisfall på bostäder. Bland annat har utbudet varit mindre än efterfrågan.

  – Att vi i Sverige hittills klarat oss från de stora prisfall som drabbats många andra länder beror också på det låga bostadsbyggandet, säger Bengt Hansson till TT.

  Uppdatering: SvD tar upp bostadspriserna och lånen i en intervju med Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank. Barnfamiljer har belånat sig väldigt, väldigt högt, säger hon.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.