Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Jätteräkor hot mot svenska skaldjur
 • Scampi Jätteräkor, som också kallas tigerräkor eller scampi, bär på ett virus som kan hota svenska skaldjur. Det är Hallandsposten och GP som berättar om saken och TT refererar i en artikel som publiceras i många tidningar. Miljöaktuellt sätter till och med rubriken ”Nu kommer mördarräkorna”.

  Viruset kommer till Sverige med råa, frysta tigerräkor som importeras som livsmedel från asiatiska odlingar. För människor finns ingen risk att smittas.

  Det gäller att se till att inte räkor, eller rester från dem, inte hamnar i svenska vattendrag. Slänger du dem bland hushållssoporna är risken liten, eftersom hushållssopor bränns. Men jag kan tänka mig att viruset kan spridas via avloppssystem som inte renas ordentligt. Och jag undrar om resterna kan komposteras.

  Ett annat problem är att räkorna används som bete av sportfiskare. Men det är förbjudet, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande som manar till allmän försiktighet.

  Att jag inte köper jätteräkor har ursprungligen helt andra orsaker, som jag skrivit om i en krönika. Men nu har jag fått en anledning till.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.