Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Snuspriset smyghöjs
  • Allmänt, Priser, Skatter 19.11.2007

    Tobaksskatten höjs vid årsskiftet. Samtidigt passar Swedish Match på att göra snusdosorna mindre. Smyghöjningen betyder kraftiga intäktsökningar för bolaget. Det berättar DN som har en källa med insyn i bolaget.

    Av prislistan för nästa år framgår att bolaget både gör påslag för skattehöjningen och att man gör egna höjningar. General portion ökar med över 19 procent. Övriga procentuella påslag är tvåsiffriga och rör sig mellan 14 och 37,5 procent. Men majoriteten av prishöjningarna ligger runt 20 procent, skriver tidningen.

    DN:s källa, som är väl insatt i snusjättens prisstrategi, berättar att bolaget kommer att smyghöja priset samtidigt som man justerar skattesatsen. På så sätt riktas fokus på skatten, inte på bolagets egna höjningar.

    Dosornas innehåll minskar från 50 gram till 45 gram från årsskiftet. Enligt de nya prislistorna gör bolaget prisjämförelser med dosor på 45 gram. Tricket är fult, hävdar DN:s uppgiftslämnare, eftersom dagens dosor är 50 gram.

    – Vi kommenterar inte vår framtida prisstrategi, dels av konkurrensskäl och men också därför att vi är ett börsnoterat företag, säger Ulf Svensson, kommunikationschef vid Swedish Match till DN.

    Swedish Match utnyttjar alltså en skattehöjning för att mörka sina egna prishöjningar. Fiffigt, men knappast snyggt.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:53

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.