Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test av dammsugare – Hög effekt ingen garanti
 • Dammsugarslang Testfakta har låtit testa sex dammsugare av välkända märken plus en uppstickare från Clas Ohlsson, och testet publiceras i flera tidningar. Den viktigaste slutsatsen är att ett smart munstycke spelar större roll för dammsugarens förmåga än vad motoreffekten gör.

  I testet, och enligt standard, mäts dammsugarnas effektivitet med sugkraft i förhållande till motorstyrka. Men det är helt rättvisande.

  En dammsugare är också beroende av ett bra luftflöde; dålig lufttillförsel – sämre dammupptagning. Testets bästa dammsugare, Siemens Parquet, är ett tydligt exempel på det. Den har varken högst sugförmåga eller bäst effektivitet, men mycket tack vare ett bra luftflöde presterar den ändå bäst, skriver Testfakta.

  Som vanligt har Testfakta och tidningarna tabeller som sammanfattar resultaten. Men märkligt nog redovisar DN inte luftflödet i tabellen, trots slutsatsen. Ingen av artiklarna berättar heller vad vi bör titta efter när det gäller munstyckets utformning. Det enda vi får oss till livs är att hund- och kattägare bör skaffa sig ett munstycke med roterande borstar.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 9:01

 • En Kommentar

  • Ulrik skriver:

   Jag ser att DN låtit testa lite gamla dammsugare. Jag hittade detta testet:
   Siten bäst i test

   Och ser att samma dammsugare även fått det bästa testresultatet, någonsin, från Råd och Rön. Varför har DN inte med den i testet?

   Ulrik: Det är Testfakta som står bakom det test som DN publicerar. Jag undrar i bland hur Testfakta gör sitt urval. Uppenbarligen utgår de inte från det test du hänvisar till. Men å andra sidan är det omöjligt att testa alla på marknaden. Test får man alltid ta med en nypa salt! /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.