Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Närodlat om svenskarna får välja – Krönika
  • grönsaksmarknad Är det så jäkla konstigt, är min reaktion när jag läser rubriken ” Svenska gubbar om svensken får välja” i ATL. Det är väl ungefär lika konstigt som att jordgubbar, potatis eller något annat från den egna täppan smakar bäst. Eller att grönskar och frukt smakar bäst i de länder där de odlas?

    Det handlar naturligtvis om transporter. Frukt och (många) grönsaker kan naturligtvis inte skördas i fullmoget skick om de ska transporteras lång väg. De får mogna på vägen, och det ger inte samma resultat. Är de inte fullmogna har de inte heller utvecklat full smak, eller för den delen inte heller fullt näringsinnehåll. Näringsinnehållet har också med mognadsgraden att göra.

    Det är därför det närodlat är både nyttigare och godare. Det finns visserligen produkter som kan lagras, som till exempel rotsaker eller äpplen, men det mesta måste ätas i färskt skick. Därför är det inte så konstigt att vi föredrar de produkter vi odlat själva, eller som är närodlade. Smaken är så oändligt mycket bättre. Att välja något som har transporterats lång väg, och kanske är billigare, är ofta ett rent nerkjöp.

    För mig är närodlat mest en smakfråga, i ordets bokstavliga bemärkelse!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:30

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.