Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fisk är bra för minnet
  • FiskrättDen som följer min blogg har knappast kunnat undgå att lägga märke till vad som är min favoritmat – fisk. Som alla entusiaster söker jag allt som stödjer min tes, och nu kommer ytterligare en undersökning som visar nyttan med fisk. Svt rapporterar om nyheten, men även SvD har en artikel om undersökningen från TT-Reuters.

    Äldre personer som äter fisk ofta bevarar minne, rumsuppfattning och uppmärksamhet bättre, visar en studie i Norge med drygt 2.000 kvinnor och män mellan 70 och 74 år.

    Effekten ökar ju mer fisk de äldre äter, upp till en gräns på 80 gram per dag, enligt rapporten i American Journal of Clinical Nutrition.

    Personerna i studien fick genomgå sex så kallade kognitiva test. De som ofta åt fet eller mager fisk fick bättre resultat i fem funktionstest än dem som inte åt färsk fisk. Att även mager fisk ger samma effekt förvånade forskarna, enligt Svt.

    – Vi behöver veta vilka komponenter i fisken som är betydelsefulla, säger studiens huvudförfattare David Smith vid Oxforduniversitetet till nyhetsbyrån Reuters.

    – Eftersom vi kom fram till att mager fisk var lika bra som fet, så är det kanske inte bara omega-3-fettsyror som ger kognitiva fördelar, säger David Smith.

    Min mormor, som blev 100 år, hade ätit mycket fisk i sitt liv. Det var kanske därför hon hela livet var fullständigt klar i knoppen. På mig verkar det inte hjälpa, minnet har alltid varit halvtaskigt.

    De får nog bli fisk i kväll, den här veckan har jag bara ätit det två gånger. Hoppas det hjälper!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 13:42

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.