Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Giftrester i frukt och grönt kan ge ändrade regler
  • grönsaksmarknadSvD har i två artiklar berättat om rester av bekämpningsmedel. Den första handlar om en nyligen publicerad EU-kartläggning.

    Nästan hälften av alla färska och processade varor med frukt och grönt innehöll rester av giftiga bekämpningsmedel, visar EU:s sammanställning över de provtagningar som medlemsländerna gjort under 2005.

    Av de sammanlagt 62 569 prover som analyserats påträffades giftrester i 46 procent. Dessutom innehöll omkring 3 000 av proverna så höga halter att de var olagliga eftersom gränsvärdet överskreds.

    Andelen varor i frukt och gröntdisken, eller bland torkade och processade varor, som bär spår av bekämpningsmedel har ökat med tio procentenheter på tio år. Samtidigt har andelen som överskrider gränsvärdet ökat med 50 procent, från 3,3 procent 1998 till 5 procent.

    Men mest anmärkningsvärd är ökningen av antalet olika gifter som påträffas i varje prov. Rekordhöga 26,7 procent av proverna innehöll nu mer än ett bekämpningsmedel. Bland dem som oftast innehöll mer än tio gifter fanns paprika och vindruvor och toppnoteringen var 23 olika bekämpningsmedel i ett och samma prov – rekord det också enligt SvD.

    Den andra artikeln handlar om väntade regeländringar. Frukt och grönsaker som i dag får säljas i butikerna kan redan inom några år klassas som otjänliga. Det väntas, enligt Kemikalieinspektionen och flera experter, bli följden när EU inför en ny typ av gränsvärden för flera av de mest potenta bekämpningsmedlen, skriver tidningen.

    -Dagens gränsvärden är ett väldigt trubbigt instrument. De förhandlas fram i internationella handelssamtal och i praktiken handlar det för oss oftast om att undvika försämringar. I slutänden sätts gränsvärdena i förhållande till vad som genereras vid en normal användning inom jordbruket och utifrån vad som är möjligt och rimligt att kontrollera, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.

    Medan dagens gränsvärden utgår ifrån hur mycket som får stoppas i maten, baseras de nya på hur mycket man tål att ha i kroppen.

    Fortfarande saknar många bekämpningsmedel akuta referensdoser som talar om vilken dos som kan ge akut förgiftning vid ett enskilt tillfälle. I ett flertal andra fall är gränsvärdet och den akuta referensdosen så illa synkroniserade att den senare kan överskridas på nivåer som ligger under gränsvärdet.

    Vid prövningen av dagens gränsvärden studeras dessutom inte risken för kombinationer av olika bekämpningsmedel trots att provtagningar visat att mer än var fjärde vara innehåller spår av mer än ett, enligt SvD.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 14:19

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.