Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Grattis alla pensionärer – Det är valår!
 • Pensionär_blomma Den här mandatperioden har pensionärerna tillhört de stora förlorarna. Finanskrisen har gett sänkta pensioner, och pensionärerna får betala en högre skatt än löntagare med motsvarande inkomst.

  Regeringen kallar det arbetslinjen. Bara den som har en vanlig lön ska få sänkt skatt. Men i min ordbok är pension inget annat än uppskjuten lön. Under arbetslivet avstår vi från att ta ut en del av lönen för att vi ska kunna få pension.+ Därför kan jag inte förstå regeringens resonemang kring pensionärernas skatter.

  Men nu är det valår, då måste pensionärernas röster vinnas tillbaka. Regeringspartierna har förstått att de förlorat många pensionärers röster. Då finns det helt plötsligt utrymme för skattesänkningar för pensionärerna. Nyheten får naturligtvis plats i de flesta tidningar.

  Regeringen kommer att satsa fem miljarder kronor för sänkt skatt för pensionärer i vårpropositionen. Sänkningen gäller från 1 januari 2011 och sker genom ett höjt grundavdrag. Det innebär att de som har lägst pension får störst skattesänkning, procentuellt.

  Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på cirka 1.200-1.400 kronor per år beroende på vilken kommunalskatt man har, skriver statsrådsberedningen i ett pressmeddelande.

  En dryg hundralapp i månaden alltså, och regeringen fortsätter att betrakta pensionärer som en annan sort än löntagare. Jag misstänker att det kommer att ge utslag i höstens val.

  Uppdatering: Skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare ska finnas kvar, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot. Bland annat lyfter han in arbetsgivaravgifterna som ett argument. Konstigt, arbetsgivaravgifter är till exempel till för att betala sjukförsäkringen, något som inte gäller pensionärer. Jag förstår inte varför det skulle motivera lägre skatt för löntagare.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:52

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.