Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Pant över gränserna
 • Det finns idéer om att sträcka pantsystemen över gränserna i Norden, läser jag i DN. På uppdrag av Nordiska ministerrådet gör konsulten Jan Rehnberg, tidigare vd på Returpack, en utredning om ett nordiskt pantsystem. Systemet skulle innebära att burkar och flaskor köpta i något av de fem nordiska länderna – också kan pantas överallt i Norden.

  Men ett sådant system möter redan motstånd. Kostnaderna skulle bli för höga, anser branschen. Dessutom blir det krångligt, exempelvis varierar skatter och pant mellan länderna, skriver DN.

  Men det är väl inte här det stora problemet ligger. Hur skulle det vara om alla luckor i det svenska pantsystemet täpptes till. Varför till exempel pet-flaskor som innehåller juice är undantagna från pant, begriper jag inte. Och hur man ska komma åt alla burkar som köps, mer eller mindre tax-free, från Tyskland och i färjetrafiken, begriper jag ännu mindre.

  Trots allt är varje återvunnen burk eller pet-flaska en miljövinst.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:27

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.