Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Varning för salmonella från polska ägg
  • äggkartaTolv personer i Gävle har insjuknat av salmonella, sannolikt sedan de ätit majonnäs gjord på ägg från Polen. Äggen har tagits in via Årstahallarna i Stockholm med felaktiga intyg. Äggen har även sålts i Sollentuna, Botkyrka och Stockholm, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Saken utreds nu av Gävle och Stockholms miljöförvaltningar.
    Enligt en EU-undersökning under 2004 och 2005 var 77 procent av Polens värphönsflockar smittade med salmonella.

    – Då är det inte förvånande att konsumtionsägg med felaktiga intyg orsakar salmonellasmitta. Det är upprörande att detta sker. Min förhoppning är att fallet utreds ordentligt och att de skyldiga ställs till ansvar, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

    Varje konsumentägg ska ha en stämpel. Om bokstäver PL förekommer, så kommer äggen från Polen. Äggen i de aktuella partierna är märkta med 3PL-30101312, 3PL-30221303 eller 3PL-30221310.

    Den konsument som har ägg från den aktuella sändningen bör kasta äggen eller hårdkoka dem, men inte äta dem råa, enligt Livsmedelsverket.

    Nyheten sprids även i en TT-artikel, bland annat i DN. Även SvD har en artikel om de smittade äggen.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 17:45

  • 2 Kommentarer

    • Barbaselo skriver:

      Hur kul är inte detta på en skala?

      DN skriver bl.a. följande:

      -När ägg sänds till Sverige och Finland ska det framgå på vilka sätt man bekräftat att det inte finns salmonella i besättningen, bland annat genom skitprov av besättningarna, säger statsinspektör Pontus Elvingsson vid Livsmedelsverket till TT.

      Fint språk han har, den där statsinspektören. SKITPROV ????
      Brukar det inte inom myndigheter kallas för avföringsprov?

      Även om själva ämnet är trist, så är den statligt anställda inspektörens språkbruk väldigt roligt (tycker jag).

    • Ante Schumann skriver:

      EU handlar ju om att konvergera mot minsta/sämsta gemensamma nämnare (definerad av jordbrukslobby, korrupta eu byråkrater, och agroindustri) så vi får vänja oss att äta smittad mat. Mums.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.