Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Du kan resa med nytt ID-kort – utan pass!
  • Resor 20.12.2007

    Att resa mellan de länder som ingår i Schengen-samarbetet är nästan som en inrikes resa. Schengen-området omfattar de flesta EU-länder utom några av de nyaste, men de kommer snart, liksom Schweiz. Dessutom är Norge och Island med. Du kan resa mellan länderna utan pass – om du har det nya nationella id-kortet. Det duger inte med vanliga id-kort, som till exempel körkort. Men det är inte många som skaffat det nya id-kortet, noterar DN i en artikel.

    År 2005 infördes ett nationellt id-kort som var tänkt att ersätta passen vid resor inom Schengen. Men hittills har bara 100.000 svenskar skaffat sig det nationella kortet, något som delvis beror på att polisen valt att inte marknadsföra det.

    – I slutet av mars nästa år försvinner gränskontrollen till alla EU-länder, utom Storbritannien, Irland och Cypern. Då kommer vi att bli mer aktiva i informationen om hur det nationella id-kortet kan användas, säger Staffan Tilling, ansvarig för pass och nationella id-kort på Rikspolisstyrelsen.

    För även om passen inte behövs vid gränserna måste man inom Schengen följa de nationella lagarna om att kunna identifiera sig. Då duger inte vanliga svenska id-kort eller körkort, utan det nationella id-kortet – eller just passet.

    – I vissa Schengenländer ska man kunna styrka sitt medborgarskap, och då gäller det nationella id-kortet eller ett pass. De är de enda handlingarna som styrker det svenska medborgarskapet, det styrks ju inte av ett vanligt id-kort eller körkort, säger Staffan Tilling till DN.

    De nya id-korten kan du skaffa via polisens passenheter. De kostar 400 kronor och gäller i fem år.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:33

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.