Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elkonsumenternas ställning ska stärkas
  • Elmarknad 07.06.2010

    El- och gaskonsumenternas ställning ska stärkas. Det ska till exempel bli lättare att byta leverantör. Det föreslås i en statlig utredning, läser jag i Riksdag & Departement.

    Utredningen heter Tredje inre marknadspaketet för el och naturgas, en tegelsten på över 800 sidor vars främsta syfte är att harmonisera de svenska energireglerna med EU. Förslagen baseras på fem EU-direktiv och -förordningar.

    – Det handlar om att göra marknaderna lite mindre operfekta än vad de är i dag, säger Håkan Nyberg till R&D.

    Det ska bland annat bli snabbare och enklare att byta el- eller gasleverantör. Det ska inte behöva ta mer än tre veckor att skaffa en ny leverantör. Det i sin tur ställer högre krav på energibolagen och deras IT-system. För att ytterligare stärka konsumenternas ställning ska bolagen vara skyldiga att tillhandahålla ”en välfungerande” klagomålshantering och konsumenterna ska informeras om nya avtalsvillkor ”i mycket god tid”. Energimarknadsinspektionen ska i detta sammanhang fungera som tillsynsmyndighet.

    Men utredaren är tveksam till p detta kommer att leda till lägre priser.

    – Genom att konsumenternas ställning stärks kanske det kan tala för att priserna i alla fall inte går upp. Samtidigt är det andra faktorer på klimat- och miljöområdet som påverkar energipriserna mycket mer och jag tror inte att det paket som nu läggs fram har någon nämnvärd effekt på priserna, säger utredaren Håkan Nyberg till tidningen.

    Vad jag förstår handlar utredningen bara om anpassningar till olika EU-direktiv. Sverige ska som vanligt vara lydigast. Men det stora problemet tas inte upp, de stora elproducenternas oligopol. Det är det som gör att vi inte har en fungerande elmarknad.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:40

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.