Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Prognos – Matpriserna uppåt
  • Världsmarknadspriserna på de flesta jordbruksprodukter väntas stiga över de nivåer som gällde under 1997-2006, men inte så högt som under pristoppen 2007-2008. Detta säger OECD och FAO i en ny gemensam Outlook-rapport. Priserna drivs uppåt både av ökad efterfrågan och högre kostnader, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

    En viktig anledning till de stigande priserna är att kostnaderna ökar. Högre oljepriser är ett exempel. Andra orsaker är folkökning, ekonomisk tillväxt och ökad efterfrågan på etanol och biodiesel. Verket spår också tuffare tider för producenter av gris och fjäderfä.

    Frågan är om spekulation kan driva priserna uppåt igen, mer än vad som motiveras av till exempel höjningar av drivmedelspriser. Själv är jag fullständigt övertygad om att spekulation låg bakom en stor del av prishöjningarna åren innan luften gick ur finansmarknaden. Innan krisen var det gyllene tider för råvarufonder.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:54

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.