Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kritik mot att grisar äter mat av grisar
 • Grisar runt om i Europa fortfarande helt lagligt kan matas med foder som innehåller grisblod och grisfett, avslöjar Ekot och TT refererar i en artikel.

  I Sverige anses det här oetiskt, ändå är vår största köttproducent Scan delägare i det danska företaget Daka, som tillverkar just grisfoder baserat på grisblod och grisfett. På Dakas fabriker på Jylland framställs plasma och hemoglobinmjöl av grisblod.

  Fodret säljs i stora delar av Europa, bland annat till Tyskland och Danmark som producerar största delen av det griskött som säljs i Sverige.

  I Sverige finns en överenskommelse om att inte använda denna typ av foder. Detta har framför allt en etisk grund, och kom till efter debatten om djurkannibalism och galna ko-sjukan.

  Folkpartiets Marit Paulsen, som var europaparlamentets rapportör i samband med att köttmjölsförbudet röstades igenom, kände inte till att grisar fortfarande matas med grisblod och grisfett. Men när hon nu får veta det är hon kritisk.

  – Jag tror det är ganska onaturligt att äta artegna proteiner. Det gör väldigt få djur och grisen gör det inte, så nej jag tycker inte att vi ska kannibalutfodra våra djur, säger Marit Paulsen till Ekot.

  Företaget bakom grisfodret, Daka, ser inga problem. Produkterna är så högförädlade att det inte är någon fara med fodret, hävdar de.

  Vill man undvika kött från grisar uppfödda på denna typ av foder, ska man välja svenskt eller brittiskproducerat, enligt Ekot.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:24

 • En Kommentar

  • anna skriver:

   DETTA ÄR SÅ VIDRIGT ATT JAG KRÄKS NÄR JAG LÄSER..NI SOM ÄTER KÖTT, NI ÄR JU KANNIBALER!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.