Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Snabba sms-lån bör fördröjas
 • Lån, Privatekonomi 28.12.2007

  Var fjärde ungdom mellan 18-25 år som tagit sms-lån har redan obetalda skulder för indrivning. Det visar en undersökning som Konsumentverket och Kronofogden presenterat. 29 procent av ungdomarna uppger att lånen går till att betala hyra och andra löpande räkningar, berättar Konsumentverket i ett pressmeddelande.

  Över 12 000 ungdomar i åldern 18 till 25 år har svarat på Konsumentverkets och Kronofogdens enkätundersökning om vilka erfarenheter de har av sms-lån.

  Resultatet visar tydligt att de flesta väljer sms-lån på grund av att det går snabbt att få pengarna, man behöver inte förklara vad pengarna ska användas till och att ekonomin inte kollas.

  – Vår erfarenhet är att snabbheten vid ekonomiska val bidrar till en ökad risk till ett ogenomtänkt beslut. Om en fördröjning av utbetalningar av lånen hade funnits uppger nästan hälften av ungdomarna att de inte skulle ha tagit ett sms-lån, säger Eva Liedström-Adler, Rikskronofogde.

  Mer än hälften svarade att de haft svårt att betala tillbaka lånet och var fjärde hade tidigare obetalda skulder hos Kronofogden. 59 procent av dem som tagit sms-lån har tagit två eller flera lån. Undersökningen bekräftar därmed behovet av en skärpning av reglerna om att en kreditprövning behöver göras.

  Kronofogden varnade tidigare i år för att antalet ansökningar om betalningsförelägganden för sms-lån skulle komma att överstiga 10 000 vid årsskiftet. Men redan efter de tre första kvartalen hade hela 13 337 ansökningar kommit in.

  Av dem som tagit sms-lån uppgav 37 procent att de använt pengarna till kläder, elektronik eller andra prylar. 29 procent använde pengarna till att betala löpande räkningar, som till exempel hyran. Inte mindre än 16 procent tog sms-lån för att betala av andra lån.

  – Undersökningen visar tydligt att det måste vara tvingande för låneföretagen att göra en kreditprövning innan lånet utbetalas för att undvika överskuldsättning hos framförallt unga personer. Det har vi tidigare även framfört i en skrivelse till regeringen, säger Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson, enligt pressmeddelandet.

  Att jag själv inte är någon vän av dessa lån är väl knappas någon hemlighet för bloggens läsare. Jag betraktar dem som en modern form av ocker. Om du vill veta mer, använd bloggens sökfunktion med sökorden ”sms-lån”.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 14:36

 • 3 Kommentarer

  • […] Original post by Carls konsumentblogg […]

  • anna skriver:

   hej!
   visst är sms lån ocker!
   håller med dig helt och fullt!

  • Tord Jonson skriver:

   Visst är det snabbheten som är grunden till att det är främst ungdomar som tar dessa former av lån.

   När man tar lån så är åldersgräsen 18år. Vid denna ålder borde man faktiskt förstå att man kan inte ta lån med denna typen av avgifter när man har tänkt att konsumera pengarna på saker man egentligen inte behöver.

   Att det ska till en kreditprövning innan ett lån bevlijas tror jag inte kommer att gynna låneföretagen. Många kommer att dra sig för att låna pengar. Detta kan dock rädda någon stackres framtid.

   Största ansvaret ligger hos låntagaren.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.