Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dålig priskonkurrens mellan apotek
 • Sale När apoteksmarknaden omreglerades lovade Göran Hägglund (KD) bättre utbud och lägrepriser. Men hittills har vi inte sett några tecken på det. Visserligen kan vi nu köpa receptfria produkter i snabbköpet, men priserna har blivit högre. Inte ens här i storstaden har jag sett några nya apotek öppna, men en rad gamla apotek har nya ägare, och nya skyltar. Dessutom har det blivit svårare att veta var man kan få tag på den medicin man fått recept på.

  Sydsvenskan har gjort en liten prisjämförelse mellan olika apotek, som gällde fem vanliga produkter. Trots konkurrensen på apoteksmarknaden visar det sig att några av de vanligaste varorna kostar nästan på öret lika mycket på de olika apoteken, skriver tidningen.

  – Det är för tidigt, vi ser inga stora prisskillnader än, men det kommer att komma under året. Så fort kedjorna för in sina egna märkesvaror kommer priserna att sjunka, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, till Sydsvenskan.

  Göran Hägglund får väl hoppas på det. Men apotekskedjorna har enorma etablerings- och marknadsföringskostnader som vi kunder lär få betala. Avregleringen, eller ”omregleringen” som regeringen vill kalla det, har hittills inte inneburit några fördelar för oss konsumenter.

  Regeringen verkar ha en enorm övertro på välsignelsen av privatiseringar. Jag tror att privatiseringen av apoteken drevs av ideologiska skäl, ett av de främsta argumenten var att det bara var Sverige, Kuba och Nordkorea som hade statliga apotek.

  Jag får väl låna ett citat från motorskribenten Jacques Wallner. Om privatiseringen av Bilprovningen skrev han: ” Den drivs igenom av ideologiska skäl. Vi ska inte ha monopol. Sedan spelar det ingen roll om det blir sämre.”

  Uppdatering: Antalet apotek är ungefär lika många idag som innan avregleringen, skriver Sydsvenskan. Menn alla apotekskedjor planerar för expansion.

  – Vi kan redan nu se en överetablering, säger Medstops vd, Fredrik Söderberg, till tidningen.

  Skrivet av av Carl @ 8:32

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.