Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Musik köpt på nätet får kosta max fem kronor
 • Internet, Media, Priser 29.12.2007

  musiklyssnareEn ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet har undersökt vad konsumenterna värdesätter och efterfrågar när det gäller internetbaserade musiktjänster. Priset är en viktig faktor, skriver PC för alla i en artikel.

  Det nuvarande genomsnittspriset på tio kronor är alldeles för högt. De flesta konsumenter anger smärtgränsen till hälften, det vill säga fem kronor, enligt en enkätundersökning gjord bland personer i åldrarna 16-60 år. Maria Styvén, doktorand i industriell marknadsföring vid Luleå tekniska universitet, ligger bakom undersökningen.

  Utöver priset visade sig även drm-skyddet (digital rights management) vara en starkt begränsande faktor och något som sänkte helhetsintrycket av de digitala musikfilerna. Konsumenternas upplevda värde av musikfilerna minskade eftersom skyddet komplicerar och påtagligt begränsar deras användning.

  Att fritt kunna använda sin inköpta fil, det vill säga att slippa bli bunden till en specifik maskin- eller programvara, visade sig vara nästan lika viktigt som de mer grundläggande funktionerna hos nätmusiktjänsterna, så som ett stort sortiment, bra ljudkvalitet och enkla sökfunktioner, skriver tidningen.

  Jag undrar om gränsen om fem kronor även gäller musik köpt på cd. Då skulle en cd med 20 låtar kosta omkring en hundralapp. Men den kostar nästan det dubbla i skivbutikerna. Det skulle kunna förklara varför skivförsäljningen minskat dramatiskt. Priserna är helt enkelt för höga, något jag länge misstänkt. Jag tror inte på skivbranschens förklaring om att illegal fildelning skulle ligga bakom försäljningsraset.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:58

 • 2 Kommentarer

  • anna skriver:

   hej!
   kikar in.

  • Flyer skriver:

   Många har hävdat att PRISET på CDs är det som får folk att fildela. – Personlig tror jag inte alls på det – lika litet som priset på en bok får folk att gå på biblioteket. – Bokförsäljningen har inte minskat pga att vi har bibliotek – lika lite har CD försäljningen minskat pga ”olaglig” fildelning – INGEN forskning eller statlig utredning har iaf kunnat visa att så är fallet – tvärtom!!!

   Så VARFÖR tror du att våran förre och nuvarande justitieministern är så heta på gröten att kriminalisera – jaga och straffa svenska fildelare? – Varför struntar Ask i folkets rätt till personlig integritet och försöker hon införa ett system liknande de har i USA – där branschen själv kan spionera på – hota och åtala vanliga svenskar som ägnar sig åt något som INTE SKADAR NÅGON?

   Det hela blir först begripligt när man vet att det ENDAST 4 AMERIKANSKA musikbolag kontrollerar 95% av världens musikproduktion/försäljning – och att dessa förutom en enorm ekonomisk makt även har POLITISK makt ända in i VITA HUSET.

   Då – och endast då blir allt begripligt:

   1) Varför Bodström skärpte upphovsrättslagen och ljög folket rätt upp i anskitet när han påstådd att det var för att stoppa dem som tjänade miljoner på fildelningsverksamheten – frågan VILKA som tjänade dessa miljoner är fortfarande obesvarad!!!

   2) Varför Bodström ägnade sig åt MINISTERstyre och han i uppdrag av USA beordrade åklagare Roswall att slå till mot The Pirate Bay.

   3) Varför Roswall mer än 1½ år efter händelsen fortfarande inte har väckt åtal och varför han gång på gång kan begära och får uppskov i ärendet

   4) Varför Ask så gärna vill införa ett USA liknade system här – eftersom VÅR rättspraxis inte tillåter polisen att efterlysa personliga uppgifter från internetoperatörerna om brottet är av mindre art – dvs högst ger böter

   5) Varför Ask ljuger oss rätt upp i ansiktet när hon påstår att hon måste följa EU lagstiftningen – när i själva verket EU’s generaladvokat TYDLIGT har sagt att den enskildas rätt till personlig integritet har företräde före branschens!!

   6) Varför en åklagare utan vidare kan ge en mistänkts hårddisk till MOTPARTEN – dvs Antipiratbyrån – för vidare undersökning – eftersom hon enligt egen utsago SAKNAR dom nödvändiga KUNSKAPER

   När skall svenska folket och framförallt dess företrädare vakna? – Inte will vi väl bli den 53:e staten i USA?? – Vill vi verkligen införa ett facistiskt och poliskontrollerat samhälle – där privata utländska SÄRINTRESSEN styr och ställer och tvingar våra politiker att stifta den ena lagen efter den andra som gynnar DERAS intressen?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.