Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Amalgam och kvicksilver förbjuds inom kort
 • TandläkareAmalgam och kvicksilver kommer att totalförbjudas. Det kommer regeringen att besluta inom kort.

  – Vi har länge fasat ut amalgamet. Detta är ingen stor sak, säger ordföranden i Tandläkarförbundet, Roland Svensson till DN. Även TT har en artikel om förbudet.

  Förbudet tas på grund av miljö- och hälsoskäl och kan redan börja gälla under nästa år, uppger Svt:s Rapport. Det innebär att tandvården bara kommer att laga hål med plast och keramikfyllningar i framtiden.

  Amalgam har mekaniska egenskaper, alltså hållfasthetsegenskaper, som överträffar de nya materialen. Men av miljöskäl har man valt att förbjuda amalgamet, trots att man inte hittat några belägg för att amalgamet är skadligt, enligt DN.

  Förbudet mot amalgam beror på att det innehåller kvicksilver. Redan i slutet av 2003 gav den dåvarande regeringen Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda hur ett förbud mot den giftiga tungmetallen kvicksilver skulle kunna utformas.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:46

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.