Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Djurtransporter kontrolleras sällan
  • Sverige har haft en hög svansföring när det gäller djurtransporter i EU. Men nu visar det sig att vi knappast lever som vi lär, transporter i Sverige kontrolleras mycket sällan, rapporterar Jordbruksverket enligt Ekot och nyheten finns också i form av en TT-artikel.

    Ett skäl till bristen på kontroller är en omorganisation. Förra året tog länsstyrelserna över ansvaret för djurskyddstillsynen från kommunerna. Tanken var att öka effektiviteten och likvärdigheten över landet. Men med förändringen försvann också var femte djurskyddskontrollant.

    – Det har varit en väldigt stor anhopning av gamla ärenden som länsstyrelsen fick ta över som de har fokuserat på att kontrollera och då har den här typen av planerade kontroller blivit eftersatta, säger Malin Engdahl, kontrollchef på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd, till Ekot.

    Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) hävdar att länsstyrelsernas djurskyddskontroller nu har skärpts, bland annat tack vare de öronmärkta extra 16 miljonerna som skjutits till av regeringen.

    – Nu förutsätter jag att man på länsstyrelserna har klarat av det berg av ärenden som många kommuner lämnade efter sig. Man har organiserat upp verksamheten, så att vi ska få den riskbaserade kontroll vi ska ha, säger han till TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:18

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.