Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Matsvinn – ett problem för oss konsumenter
 • Sopor Att många, många ton mat slängs i butikerna är ett problem för oss konsumenter. På flera sätt, det ger inte bara högre priser utan är också ett miljöproblem. De miljöeffekter som produktion och transporter ger är i bokstavlig mening bortkastade.

  Konsumentföreningen Stockholm (KfS)har länge varit aktiva i denna fråga. De lät studenter vid Lantbruksuniversitetet (SLU) kartlägga svinnet i tre butiker under en veckas tid. Därefter gjordes en uppskattning som visar att det bara inom Coop Forum och Coop Konsum slängs omkring 1 200 ton kött varje år. KsF har också haft ett seminarium om matsvinnet.

  Nu finansierar Nordiska ministerrådet en stor kartläggning av orsakerna till matsvinnet i butiker och hos grossister i de nordiska länderna, skriver Svenska Dagbladet. Rapporten ska vara klar i slutet av året, berättar SvD. TT har också en notis om uppdraget.

  Konsumenternas krav på välfyllda hyllor och handlarnas ovilja att rea ut mat med kort bäst före-datum är några orsaker, skriver SvD i sin artikel.

  Själv brukar jag hålla ögonen öppna efter varor med kort tid kvar, och brukar ofta göra fynd. Kan jag inte använda dem omedelbart hamnar de i frysen. Att handla sådana varor är inte snålt, det är miljömedvetet, skriver min vän Louise på sin blogg. Det har jag tagit till mig.

  Jag ser med spänning fram emot resultatet av studien, men det är uppföljningen som blir det viktiga. Hur ska svinnet minskas?

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:37

 • 2 Kommentarer

  • Tttore skriver:

   Det gamla brödet som butikerna skickar tillbaka trycker bagerierna ner i den nya degen igen.

   Ett naturligt kretslopp?

   Tttore: Jag förstår inte vad du menar, kan du förtydliga dig? /Carl

  • Eric skriver:

   Köper ofta ”gammalt” kött, dock med visst omdöme.
   Vissa varor med mot luft stor exponerad yta t ex leverpastej och vissa pålägg är jag försiktig med, lite beroende på årstiden.
   ”Helt kött” är aldrig några problem..

   Bör påpekas att danska kedjan Netto har efter vad jag förstår ett unikt systeem i sina streckkoder.
   Det ligger ett datum i koden så att prisläsarna tillåter inte läsning av gamla varor (dvs efter sista förbrukningsdag) de går helt enkelt inte att sälja, de kan inte passera kassan!
   Såvitt jag vet de enda som har detta föredömliga system.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.