Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kortbetalningar kan nobbas
 • kort_i_handen Jag har tidigare berättat om den nya lag som förbjuder handlare att ta ut extraavgifter för kortbetalningar. Men följden kan bli att handlare slutar med kortbetalningar, hävdar SvD i en artikel.

  Den effekten av den nya lagen var inte oväntad. Handlaren får ju betala några kronor för varje kortbetalning. Små förtjänster vid små köp kan ätas upp av bankens avgift.

  Problemet är att bankerna tar ut avgifter i båda ändar för betalkorten. Kortinnehavaren får betala en avgift för att ha kortet och handlaren får betala för varje kortköp.

  Bankerna säger sig vilja minska kontanthanteringen, ivrigt påhejade av Riksbanken. Men om så var fallet finns en rad åtgärder som bankerna skulle kunna göra, bland annat att minska avgifterna för kortköp och kortinnehav. Vi får väl se om handeln, genom sina organisationer, kan göra något åt sina avgifter. Som kortinnehavare är det svårare, så länge inte organisationer som Sveriges konsumenter tar upp saken. Till dess får vi protestera, var och en, hos banken. Bankerna vill ju tvinga oss att ha bank- och betalkort, som vi får betala för.

  UYppdatering: Bankerna ställer sig helt oförstående till handelns kritik mot avgifterna för kortbetalning, berättar SvD i en uppföljande artikel.

  Uppdatering: Även HD har en artikel om handlarnas reaktion på den nya lagen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 22:43

 • En Kommentar

  • Kenneth Wilén skriver:

   Det är ju litet gammalmodigt att använda kontanter när man kan betala elektroniskt. Att först köa framför Bankomaten för att ta ut kontanter som konsumenten sedan bär in i affären är inte rationellt. Affären blir sedan tvungen att räkna alla kontanter, stämma av kassan transportera bort kontanterna till en central som sedan kör ut samma sedlar till Bankomaten. Allt det här kostar. Om du inte betalar med ett direktdebiteringskort får du c. 30 dagars tid innan du skall betala kortbolaget, som har betalat ditt inköp till affären senast en vecka efter ditt inköp. Hur skall den här finansieringen på c. 20 dagar ske? Inte betalar du som kortinnehavare det utan det gör affären där du gjorde ditt inköp genom att betala en transaktionsavgift till kortbolaget. Att kortbolaget skall visa vinst är väl självklart – ingen jobbar gratis. Därför finns det inte heller någon gratis lunch – alla kostnader bakas förr eller senare in i konsumentpriset. Det är bara att acceptera det.

   Kenneth Wilén: Visst ska vi ha kortbetalningar, och visst ska vi betala för det. Men det är två saker jag vänder mig emot. Dels det pris vi får betala. Korthanteringen är mycket lönsam för bankerna, vi betalar ju i båda ändar. Dels tvånget, vill någon inte ha betalkort ska man kunna slippa, men den valfriheten finns inte längre. /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.