Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lönsamt kapa fasta telelinan
  • Priser, Telekom 22.01.2008

    Det är billigare att använda mobil än att använda fast telefon. I snitt tjänar medelanvändaren nästan 40 kronor i månaden på att enbart ha en mobil istället för en fast teleuppkoppling i sitt hem, skriver Sydsvenskan.

    – Framför allt bland yngre är det i dag väldigt utbrett att nöja sig med mobil när de flyttar hemifrån, säger Stefan Williamson, chef för enheten för marknadsanalys hos Post- och telestyrelsen (PTS).

    Enligt PTS senaste rapport om prisutvecklingen för telefoni och internet i Sverige blir telekostnaderna 38 kronor lägre i månaden för den som struntar i den vanliga hemtelefonen och nöjer sig med mobil. Huvudförklaringen till att mobilen blir billigare är den grundkostnad på runt 125 kronor i månaden som alla med fast telefon betalar, enligt Sydsvenskan.

    Jag tror att man inte ska glömma bort alternativet IP-telefoni, telefoni via bredbandet. Ta en titt på PTS prisjämförelsesajt Telepriskollen, innan du bestämmer dig. För övrigt tror jag att Telia snart får sänka abonnemangsavgiften för fast telefoni.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 11:51

  • En Kommentar

    • Joakim skriver:

      En sak som nästan aldrig framkommer när man pratar om att det är billigare med mobil är att det ju alltid är dyrare att ringa *till* en mobil från en fast telefon, kanske upp till tio gånger dyrare per minut! Du själv sparar pengar, men dina kompisar som ringer till dig får betala mer. Sen har vi det jobbiga faktum att man får betala olika beroende på vilka operatörer man ringer mellan. Inte helt lätt att få grepp om priset där.

      Gällande IP-telefoni så kan det vara ett alternativ, om man har stabilt bredband. Jag som sitter på halvslirig ADSL, alltså bredband över telefonlinjen, skulle aldrig byta bort min fasta telefon. Allvarligt talat, jag tycker det är snett att man skaffar ett telefonabonnemang, som man lägger bredband på, som man i sin tur lägger telefonen ovanpå! Snacka om att gå över ån efter vatten!

      Men du har rätt i att det vore fint om Telia sänkte fasta kostnaden, den är ju med stor marginal den största delen i ens telefonräkning.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.