Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kan vi lita på energimärkningen?
  • Privatekonomi, Vitvaror 23.01.2008

    Man kan inte automatiskt lita på de energietiketter som finns på kyl- och frysskåp. När danska Elsparefonden gjorde en stickprovs-kontroll blev resultatet nedslående. Åtta välkända varumärken gjorde antingen av med mer el än de angav, eller rymde inte lika mycket som de uppgav, berättar GP.

    De undersökta skåpen är sådana som tillåtits ha märkningen A+ och A++, vilket innebär att de ska tillhöra de tjugo procent mest energisnåla apparaterna på marknaden.

    Ett av de testade frysskåpen hade så mycket som 40 procent högre energiförbrukning än vad som deklarerats på etiketten

    Den svenska Energimyndighetens kontroller av vitvaror görs på samma ställe som den danska, nämligen Teknologisk Intstitut i Danmark. I början på sommaren förra året kom resultatet av Energimyndighetens senaste undersökning av kyl- och frysskåp.

    – Då höll alla sig inom 15 procents felmarginal, vilket är den tillåtna gränsen. Det visar att det är läge att skärpa kraven. Därför har vi fört en diskussion med några olika företag, säger Helena Nilsson på Energimyndighetens testlabb som har ett visst samarbete med den danska myndigheten för att förmå tillverkarna att hålla sig inom angivna gränser, skriver GP.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:59

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.