Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » OK att äta (viss) torsk
 • Torsk2 Jag älskar att äta fisk, och försöker därför handla klokt. Jag vill kunna äta fisk i framtiden också. Därför kollar jag naturligtvis Världsnaturfonden WWF:s Fiskguide, som just kommit med sin sjätte upplaga. Kollat den har också DN och Ekot gjort och TT skriver också om den.

  Den stora nyheten är att det numera är OK att äta torsk från östra östersjön.

  – För den nu gulmarkerade torsken väster om Bornholm uppmanas till försiktighet medan torsk från Kattegatt och Nordsjön fortfarande bör stanna i havet, kommenterar Inger Näslund, marinbiolog och fiskeansvarig på WWF, i organisationens pressmeddelande.

  Odlad norsk lax ska vara spårbar och helst miljömärkt för att vara ok, medan chilensk lax får rött ljus. Men merparten av de övriga fiskarna och skaldjuren är fortsatt gul- eller rödmarkerade. En fisk som flyttas från gult till rött är den odlade asiatiska hajmalen, pangasius. Odlingarna i Vietnam orsakar svåra miljöproblem, sammanfattar TT.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:21

 • En Kommentar

  • Olle skriver:

   Hej,
   Det som inte framgår SVD text är att torsk i Barents hav är fortfarande grön. Där är det klart största beståndet av torsk dessutom rapporteras att tillgången är så stor som rekordåren under 40-talet. Linfångad torsk är dessutom (KRAV & MSC) miljövänligare då betydligt mindre energi går åt att linfiska än att tråla. Linfisket är också ett passivt fiske vilket innebär att fisken jagar betet (redskapet) och inte tvärt om. Det minimerar även bifångster. Torsk från Barents hav lever i mer eller mindre oförstörd marin miljö vilket man inte på något vis kan säga om Östersjötorsk. Det är olyckligt att man inte belyser detta men jag kommer även lämna kommentar till SVD. Det som inte framgår i tidningen men på internetsidan är att pangasius och tilapia är rödmarkerade. Det går betydande volymer i konsumtion i Sverige.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.