Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mikro-myter
 • mikro Det finns en envis myt kring mikrovågsugnar – att de förstör näringen i maten. Att värma på annat sätt, till exempel på spisen, skulle vara skonsammare. Enligt en undersökning som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm tror en tredjedel av alla svenskar att så är fallet.

  För mig, som i botten är fysiker, är detta helt obegripligt. Vad som händer i ugnen är att mikrovågorna ”boxar till” vattenmolekylerna så att de börjar vibrera, de blir varma. Vid annan uppvärmning blir konsekvenserna desamma, molekylerna börjar vibrera.

  Att jag tar upp saken beror på att jag läst en artikel på Råd & Rön. De berättar att myten sprids vidare genom boken Döden i grytan, av Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart.

  De refererar till en forskningsartikel där forskarna hade mikrat 10 gram kött i fem minuter på 500 W, och kommit fram att det inte fanns något vitamin B12 kvar.

  Enligt boken skulle detta visa att mikrovågsuppvärmning påverkar näringsinnehållet negativt. Det är snarare förvånansvärt att något fanns kvar av ursprungsmaterialet när man värmer en sådan liten mängd så länge. Resultatet hade blivit detsamma på en vanlig spis, något som Nilsson och Ennart inte verkar ha funderat över. Försöket visar bara att kött förlorar näringsämnen vid extremt lång uppvärmning, olika metoder jämförs inte.

  Det finns inget som tyder på att mikrovågsuppvärmning skulle minska halten näringsämnen i maten, jämfört med andra metoder, snarare tvärt om. Vid mikrovågsuppvärmning används lite, eller inget, vatten. Det skulle kunna leda till att vattenlösliga näringsämnen, till exempel vitamin B och C, bevaras i högre grad.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:27

 • En Kommentar

  • Eric skriver:

   Inget att förundra sig över att myter som denna frodas, lever vidare och sprids…
   Baskunskaper som man tidigare lärde sig i skolan är ju idag kastade på sophögen eller möjligen ”grupparbetade” dvs den duktigaste i gruppen gör jobbet medan de andra leker med annat..
   På en nätsida om mopeder så visste man inte att vatten utvidgar sig när det fryser..

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.