Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Grönsaker kan försvinna
 • grönsaksmarknad Nya EU-regler som innebär att frösorter måste registreras gör att hundratals grönsakssorter kan försvinna, larmar Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård, på SvD:s brännpunkt.

  Det EU-direktiv om registrering av vissa grönsaksfröer som togs i november 2009 och som nu ska implementeras i den svenska lagstiftningen har som sitt yttersta syfte att bevara just mångfalden. Men problemet är att direktivet inte alls är anpassat efter nordiska förhållanden. På många sätt hotar det i stället vår mångfald, skriver hon.

  Problemet är avgifterna för registrering av varje frösort. I Sverige menar Jordbruksverket att 3000 kronor i registreringsavgift och sedan en årsavgift på 2000 kronor är rimligt.

  Jordbruksverkets uttalande har utlöst en storm av protester, så stor att verket har sett det nödvändigt att gå ut med ett förtydligande.

  ”När det gäller avgiften för att registrera en amatörsort så är den inte fastställd. Jordbruksverkets förslag är att det tas ut endast en registreringsavgift, men summan är ännu inte beslutad. För de närbesläktade bevarandesorterna är kostnaden 3000 kronor och det finns ingen årlig avgift. När nu kostnader för registrering av amatörsorter ska beslutas tittar vi närmast på kostnaderna för bevarandesorter”, skriver verket i sitt pressmeddelande.

  Det verkare som om verket har uppfattat kritiken. Vi får väl hoppas att verket beslutar om så låga avgifter att syftet kan uppnås. I till exempel Storbritannien har avgiften satts till 100 pund, cirka 1100 kronor. Det verkligt radikala vore att sätta avgiften till noll kronor.

  Uppdatering: Jordbruksverket har backat om registreringsavgiften, och sänker den till 800 kronor, skriver ATL. Hur det blev med årsavgiften framgår inte.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:37

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.