Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Rester av mögelmedel i apelsinjuice
 • juiceglas Nu kan vi oroa oss över giftrester i juicen också. Testfakta har låtit analysera åtta olika färdigpressade juicer. I sju av dessa hittade man rester av carbendazim, ett bekämpningsmedel mot mögel som sedan tio år inte får användas i Sverige. Testfaktas artikel publiceras även i DN och GP.

  Men frågan är hur orolig man ska vara. En expert som Testfakta talat med är mycket kritisk.

  -Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion, så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket, till Testfakta.

  Svenska kemikalieinspektionen har arbetat för ett EU-förbud mot carbendazim, men inte lyckats.

  Och de rester som analysen visar ligger långt under EU:s gränsvärde, 0,5 mg/kg. Mest innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.

  Frågan är alltså hur orolig man ska vara.

  Jag noterar också att c-vitaminhalten i juicen varierade mycket. Brämhults-juicen innehöll nästan dubbelt så mycket c-vitamin som den från Willys. För den sistnämnda understeg också den faktiska halten den halt som deklareras på förpackningen. Har Willys ingen fungerande produktkontroll?

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:28

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.