Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » ROT-avdraget höjer priserna
 • ROT-avdraget har flera syften. Det viktigaste, när det infördes, var att få fart på Sverige. Dessutom skulle svarta jobb bli vita. Och avdraget har varit populärt, hittills har 15 miljarder kronor betalats ut i form av avdrag till mer än 800 000 hushåll, enligt siffror från Skattemyndigheten.

  Men avdraget har en baksida, skriver SvD i en artikel. Skattestimulansen minskar priskänsligheten hos hushållen och ger ökat svängrum för firmor att ta ut högre priser, enligt flera bedömare som tidningen talat med.

  Tidigare har det talats om att företagen gör ett extra pålägg för att de administrerar avdraget, men här är det fråga om generella prishöjningar. Det var väl kanske inte var det politikerna tänkt sig, men är väl inte helt oväntat.

  Däremot kan jag fortfarande inte förstå varför avdraget bara omfattar privatpersoner, bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare är uteslutna. Ett avdrag kanske vore ett sätt att få fart på renovering av många gamla fastigheter, inte minst i miljonprogrammet.

  Uppdatering: Skatteverket betalade i fjol ut 14,4 miljarder kronor avseende så kallade rot- och rut-avdrag. Merparten, 13,1 miljarder kronor, avser rot-avdrag och 1,3 miljarder rut-avdrag för hushållsarbete, skriver TT och DN.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:49

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.