Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Regeringen avgör fisknamn
  • Asiatisk hajmal får inte säljas under namnet pangasius. Det har Livsmedelsverket bestämt – men fiskeribranschen protesterar, enligt GP.

    Hajmal är en sötvattensfisk som odlas i stor skala i Sydostasien. På senare år har den blivit allt vanligare i svenska butiker och lunchrestauranger. Där marknadsförs den i regel med den latinska beteckningen pangasius. Arten har tidigare sålts under den felaktiga beteckningen vietnamesisk sjötunga.

    Livsmedelsverket, som fastställer vilka beteckningar som är tillåtna i handeln, godkänner inte detta. Fisken ska kallas hajmal.

    Nu har Fiskeribranschens riksförbund överklagat. De vill slippa det svenska namnet som anses dåligt för försäljningen. Livsmedelsverket håller fast vid sin linje och frågan kommer därför att hamna på regeringens bord, skriver tidningen.

    Världsnaturfonden avråder från att köpa hajmal från Asien – arten är visserligen inte hotad men odlingen sker på ett sätt som skadar miljön.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:17

  • En Kommentar

    • Åke skriver:

      Enligt livsmedelsverkets hemsida får pangasius hypophthalmus heta antingen hajmal eller pangasiusmal.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.