Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Försäkringsrådgivning eller -försäljning
 • En försäkringsrådgivare ska ge råd till sina kunder, men kan samtidigt få rejäla provisioner om kunden övertygas om att teckna en viss försäkring. Frågan är då hur goda råden är.

  Nu vill finansinspektionen förbjuda provisionerna, berättar Ekot.

  – Vi tycker att det vore bra med ett provisionsförbud. Det är ju väldigt svårt att vara fullkomligt oberoende i sin rådgivning när det har betydelse för den egna plånboken, förklarar Malin Björkmo, avdelningschef för försäkringar och fonder på Finansinspektionen, till Ekot.

  Finansinspektionen vill i stället att kunden ska betala för rådgivningen. Dessutom vill FI införa obligatoriska kunskapskrav, ett slags körkort för försäkringsrådgivare.

  Förslagen grundar sig på en utredning av Fredric Korling, doktor i civilrätt och expert på finansiell rådgivning, skriver SvD:s E24 i en artikel. Lagarna är otydliga och det drabbar framför allt konsumenterna, enligt Korling

  Han föreslår förändringar på en rad punkter, men konstaterar att även EU:s regelverk är otydligt. Korling uppmanar därför FI att gå till EU-kommissionen med frågorna.

  Det verkar alltså som om det kommer att ta tid innan ett bättre regelverk finns på plats.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.