Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bolånetak hindrar förstagångsköpare
 • Bolånetaket har haft effekt, anser nästan 60 procent av fastighetsmäklarna. Men kritikerna verkar ha fått rätt, förstagångsköparna har i stort sett försvunnit, berättar TT i en artikel.

  Artikeln refererar en undersökning som Mäklarsamfundet gjort, som också visar att det vanligaste sättet att finansiera de 15 procent man inte längre får låna av banken med bostaden som säkerhet, i stället finansieras genom lån från föräldrar som i sin tur belånar sitt hus.

  Redan när bolånetaket infördes varnade kritiker för att många köpare skulle få det svårare att skaffa sin första bostad. Det gäller att ha föräldrar som kan bidra.

  – Det är också en klassfråga. Alla har inte föräldrar eller släkt som har råd att låna ut de sista 15 procenten. Nu tvingas barn bo kvar hemma längre, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet, till TT.

  LO:s chefsekonom Lena Westerlund pekar också på att nytillträdande på bostadsmarknaden också många gånger är nya på arbetsmarknaden.

  – Nu får de ytterligare ett problem att kunna flytta dit jobben finns eftersom hyresmarknaden är så begränsad, säger hon till TT.

  Det är väl i och för sig bra att människor inte skuldsätter sig upp över öronen. Men hur politiker ska få ekvationen att gå ihop, begriper jag inte. Här i Stockholm har politikerna drivit på en omvandling från hyres- till bostadsrätt, samtidigt som byggandet av hyresrätter är obefintligt. Var ska de unga som inte har föräldrar som kan agera bank ta vägen?

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:08

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.