Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skånepolitiker vill dra in glutenallergikers ersättning
 • Människor som lider av vissa former av sjukdomar, till exempel glutenallergiker, kan få ersättning från landstingen. Det är för att den mat de måste äta är dyrare än andras.

  Nu vill politiker i region Skåne dra in den ersättning som glutenallergiker får, 270 kronor per månad. Subventionen kom till 1998 eftersom butiksutbudet av specialkost var begränsat och dyrt, berättar HD.

  Nu talar politikerna om ett större sortiment med lägre priser. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås därför besluta om att dra in ersättningen för alla som är 20 år och äldre. Region Skåne skulle på så vis minska sina årliga kostnader med tio miljoner kronor. Summan motsvarar en månatlig ersättning till drygt 3000 personer.

  Celiakiföreningen i Skåne, som organiserar glutenallergiker, är naturligtvis kritisk och underkänner politikernas argument.

  – Det förutsätter att du lagar och äter all din mat hemma, men verkligheten ser annorlunda ut. Till exempel måste glutenintoleranta många gånger beställa à la carte på restauranger eftersom de inte tål dagens, för mjöl finns i allt, säger Cecilia Brytmark, vice ordförande, till HD.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:27

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.