Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tiotusentals skuldsatta barn kartläggs
 • Tusentals barn är i dag registrerade för obetalda skulder och i de flesta fall bryr sig föräldrarna inte. Datainspektionen ska kartlägga hur stort problemet egentligen är, skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  Det kan handla om en serietidningsprenumeration, en beställning av cd-skivor eller kläder. Vad som helst där någon av föräldrarna ger sitt samtycke till beställningen och där barnet står som mottagare. När räkningen inte betalas är det barnet som står som avtalspart och därför hamnar i registret hos ett inkassoföretag eller kronofogden. Före 18-årsdagen händer ingenting men därefter börjar kravbreven ramla ner i brevlådan.

  Exakt hur många barn som redan hamnat i skuldfällan är det ingen som vet. Datainspektionen ska därför genomföra en kartläggning hos de största inkassoföretagen och en inledande kontakt visade att enbart ett av företagen hade 16.000 barn registrerade, enligt TT.

  Det kan inte vara ett bra sätt att starta vuxenlivet på. Om kraven kommer igen på 18-årsdagen kan de bli ganska besvärligt. Med avgifter och ränta på ränta kan även små belopp bli väldigt stora.

  Jag undrar vad det här beror på? Speciellt som det rör sig om så många. Det ska bli intressant att se DI:s utredning.

  Uppdatering: DI:s utredniing är nu klar. Den visar att 80 000 barn är skuldsatta i Sverige. Majoriteten av skulderna rör små belopp. 76 procent av ärendena gäller skulder som är mindre än 500 kronor. I endast 0,5 procent av ärendena är skulden mer än 10 000 kronor.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 18:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.