Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » El-jättarnas groteska vinster
 • De största elbolagen – Vattenfall, Eon och Fortum – gör närmat groteska vinster på den nordiska marknaden, visar SvD i sin fortsatta granskning av elmarknaden. Artikeln refereras även av Ekot och i en TT-notis.

  Exempelvis gjorde Vattenfall i fjol ett rörelseresultat på drygt 16,7 miljarder kronor i Norden. Det är 3,2 miljoner kronor per anställd.

  Som en jämförelse redovisade Börsbolagen Sandvik, SCA, Stora Enso, Boliden och SSAB, som är de största elkunderna, en vinst på mellan 125 000 och 300 000 per anställd, enligt SvD.

  Att vi har en elmarknad som styrs av de stora bolagen är inget nytt. Annorlunda uttryckt har vi en elmarknad som inte fungerar som politikerna lovade när elmarknaden avreglerades. Nu måste regering och riksdag ta sitt ansvar och se till att vi får en marknad som fungerar bättre och att vi elkonsumenter inte mjölkas på mer pengar. Inte heller den elintensiva industrin mår bra av att betala överpriser till elbolagen.

  Näringsminister Maud Olofsson måste agera i stället för att dela ut goda råd. Höga elpriser är ett av våra största samhällsproblem just nu.

  Uppdatering: DN väljer att följa upp SvD:s artikel genom att konstatera att vinsterna beror på stor skillnad mellan kostnaden för att producera elen och försäljningspriset. Vad skulle det annars bero på?

  Företrädare för den elintensiva industrin kritiserar elexporten, som inte minst gör att vattenmagasinen töms, rapporterar Ekot.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:40

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.